Untuk sarapan pagi pun best jugak!
tp sy buat untuk minum petang..
ofKoz special untuk En.SUAMI sy..
|
Bahan-bahan 500gm ubi keledek putih1 cawan tepung gandumSedikit garam3 sudu besar gula dan sedikit air Cara-cara - Rebus ubi keledek hingga empuk bersama sedikit garam.
- Toskan airnya.
- Lenyek sampai hancur sementara ubi masih panas.
- Rehatlah dulu sementara menunggu ubi betul2 sejuk.
- Bila sudah sejuk, masukkan tepung gandum dan uli hingga sebati.
- Buatlah bentuk seperti gelang dan goreng.
- Setelah siap digoreng, masak gula dgn sedikit air dalam kuali lain.
- Didihkan gula hingga pekat.
- Masukkan kuih tadi dan kacau hingga rata.
- Kacau hingga gula nampak bertali baru boleh tutup api.
- Dah tutup api , kacau lagi hingga gula kering dan kuih dan tidak melekat.
SENANG JEW, TRY LA (^_~) |
Terima Kasih Thankz, Arigato, Shukriya, Salamot,Xie-Xie
No comments:
Post a Comment