DIHARGAI @ TIDAK DIHARGAI TAK PENTING

Kalau kite dh curi hati anak, belum tentu kite berjaya mencuri hati mertua. Betol x? kenapa sy ckp mcm ni??..sebab ingat senang ke nak mengorat mertua mcm kt ngorat anak mereka. Heyy.. xla..mereka mesti lah nak menantu mereka super duper perfect kn..tp boleh ke kite jadi perfect mcm yg mereka inginkan?? Kat sini ade la sy nak share skill2 yg boleh diaplikasikan untuk menambat hati mereka. Masalah DIHARGAI @ TIDAK DIHARGAI abaikan..yg penting kite dh cuba sebaik yg boleh.
1)Makin lanjut usia mereka, makin mudah tersentuh hati mereka dengan perbuatan manis kite. Tak perlu hadiahkan jam tangan mahal2 sebab kite pon x pakai mahal mcm tu kn, atau pun handbag kulit bagai lah sebab kat mak sendiri pon belum tentu boleh bg handbag mahal mcm tu kn..cukuplah sekadar beli tudung yang boleh dipakai, sejadah @ telekung yg boleh dipakai untuk solat 5waktu hari2, tak pon cukuplah dengan sentuhan telefon dgn menelefon mereka bertanya khabar..kalo x pon SMS jew tanye khabar. At least die tahu yg kite ni ingat n sayang kat die jgk.
2)Ketika berkunjung bawalah buah tangan bersama. Sekurang-kurangnya dengan membawa kuih ataupun buah-buahan. Bagi yg isteri, kalau balik umah mertua tu..tunjukkan lah bakat memasak, mengemas & ape2 jew lah kebolehan yg kite ade. Walaupon x de lah sesedap masakan chef HOTEL 5bintang..at least kite try utk masak & die taw yg kite boleh bela bg makan anak die. Kalau yg x pandai langsung tu..potong2 jew lah keje kau..goreng2 ikan ke..tunjuk2 rajin ke.. mn taw boleh jadi menantu kesayangan ke.haha..( sy comfirm2 lah bukan menantu kesayangan... kenapa?? sebab sy bukan jenis yg suke menunjuk2 rajin depan mertua, & x suke tunjuk pandai )
3)Lagi satu, rajin2kan lah jari jemari kite untuk membasuh pinggan mangkuk, periuk belanga dan sebagainya. Tak kan dah makan nk biarkan jer dalam sinki tu..agak x sopan la kn.Selain ringan tangan buat keje, kite jangan lah jadi keras jewk depan mereka. Pandai2lah amik ati mereka dengan berbual topik ape2 jew lah yg relevan dgn usia mereka. 
4)Apabila tiba hari-hari penting seperti birthdayz, Hari Ibu, Hari Bapa @ ulangtahun perkahwinan, jangan lupa menelefon @ SMS mengucapkan sesuatu. Tak perlu beli hadiah mahal2 pon, cukuplah dengan ucapan . Haaa..yg ni memang sebelum kawen lg sy buat. Dan En.SUAMI sy pon cakap yg sy selalu jadi org pertama wish birthdayz utk MAMAnye. Sampai En.SUAMI sy jelez bile MAMA reply msg sy dlu. 

5)Setelah berkahwin, jangan sesekali kite memarahi suami dihadapan mereka. Keadaan ini memberikan gambaran sebenar sikap kite terhadap anak mereka. Situasi ini mungkin akan menimbulkan kebencian dihati mertua. Akhir sekali, cuba mengasihani keluarga mertua seperti kite menyayangi keluarga sendiri. Anggaplah mereka sebahagian daripada darah daging sendiri supaya hubungan akan bertambah mesra dan berkekalan hingga ke akhir hayat.

**Sangat manis menghargai ape yg kite dilakukan, dan sangat pahit mengeji ape yg kite lakukan**


Terima Kasih Thankz, Arigato, Shukriya, Salamot,Xie-Xie

2 comments:

  1. Assalamualaikum, terimakasih sudi jadi followers akak ya, and thanks to add my blog yg tak seberapa in your blog list..salam kenal

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam...
      sama2 akak n salam pkenalan :)

      Delete